Några bra tips när du skall stränga din gitarr

Att stränga om en gitarr är som med allting, det är lätt när man kan det. Här kommer lite tips och råd när du skall stränga om din gitarr.

Det finns tre typer av strängar. Nylonsträngar, stålsträngar och elgitarrsträngar.

– NYLONSTRÄNG-setet innehåller tre nylonsträngar och tre nylonsträngar med silverspinning.

Det är viktigt att inte förväxla dom tre silverspunna nylonsträngarna med stålsträngar. Stålsträngen har dubbelt så högt tryck, vilket kan skada den nylonsträngade gitarren. Nylonsträngen knyter man fast på stallet med en speciell typ av knut. Det brukar i vissa strängset medfölja en enkel beskrivning hur man knyter strängen.

Gå till nylonsträngar.

– STÅLSTRÄNG-setet innehåller två stålsträngar och fyra stålsträngar med bronsspinning.

En stålsträng knyter man inte fast i stallet. Strängen har en kula i ena änden som man skall sticka ned i ett av hålen i stallet. Det sitter sex stycken stift i stallet som måste lyftas upp innan man kan börja montera dom nya strängarna.

Använd en avbitartång som man försiktigt tar tag i stiftet och lyfter rakt upp. Se upp så du inte bryter av stiftet. Då måste man borra upp det med en borrmaskin. Stick ned stålsträngen med kulan i hålet c:a 20mm. Tryck sedan ned stiftet med skåran mot strängen. Eftersom stiftet är koniskt, nyper det oftast fast direkt. Man kan trycka ned stiftet lite extra med fingret för att det skall fastna mer ordentligt. Gör likadant med övriga strängar.

Uppe vid mekaniken finns ett hål där man skall linda på strängen runt själva “stolpen”. Linda strängen först runt stolpen för att sedan sticka den igenom hålet. Håll i ändan på strängen samtidigt som du börjar stämma upp den. Du skall ha c:a 10cm sträng över, som du klipper bort när gitarren är stämd.

Gå till stålsträngar.

– ELGITARR-setet innehåller tre stålsträngar och tre stålsträngar med nickelspinning.

Samtliga elgitarrsträngar skall stickas igenom stallet. Det finns dock några få skillnader mellan olika elgitarrmodeller.

  • Les Paul modellen har en separat stränghållare där strängarna sticks igenom. Där efter löper strängen upp på stallet och vidare bort mot mekaniken.
  • Stratocaster modellen har ett s.k “svajstall”. Det betyder att det är rörligt med hjälp av en spak som skall skruvas bort innan man börjar byta strängar. Strängarna på denna typ av modell skall träs från undersidan av gitarren.På undersidan sitter en platta där man ser sex stycken hål. När man klippt dom gamla strängarna är det viktigt att kulan ramlat ut på baksidan. Har inte alla kulorna kommit ut, måste man försöka pilla ut dom med hjälp av t.e.x ett gem som man vecklar ut. Tryck sedan “gemet” genom hålet från ovansidan av stallet. När kulan kommit ut är det bara att sticka upp strängen från undersidan så den kommer ut på ovansidan av stallet.När alla strängarna är på plats är det bara att fästa dom uppe vid mekaniken på samma sätt som på den stålsträngade akustiska gitarren.

Gå till elgitarrsträngar.

Använd gärna en stämapparat för att få rätt stämning.

Tonerna på dom sex strängarna skall vara: E-1, B-2, G-3, D-4, A-5 och E-6. Här är en bra stämapparat som du kan sätta fast på själva gitarrhuvudet: Joyo JT-12B stämapparat.

Lycka till med omstängningen av din gitarr!

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med att välja rätt instrument för dina behov.