Nybörjare?

Att börja spela ett instrument är en spännande början på en helt ny värld inom musik och därför är det mycket viktigt att man väljer rätt instrument från början, för att locka fram spelglädjen. Nedan är några bra tips som hjälper dig hitta ditt rätta instrument.

 

Tips för att köpa en gitarr

Det finns ingenting som säger att du “måste” börja spela akustiskt gitarr. Du kan likväl börja med en elektrisk gitarr med en liten förstärkare. Man spelar likadant på bägge med en viss liten skillnad. Det viktiga är att man börjar med det man känner för.

Det vanliga är att man börjar med en nylonsträngad gitarr. Det är det vanligaste i musikskolor och musiklärare rekommenderar det i större utsträckning. Fördelen är att nylonsträngen är mycket lättare att trycka ned mot greppbrädan och strängarna sitter glesare. Därmed underlättar detta när man är nybörjare.

Ett viktigt tips in för ditt första gitarrköp är, köp inte för billigt. Det finns många gitarrer som kommit ut på marknaden och säljs utanför musikbranschen. Problemet med för billiga instrument är att dom inte stämmer korrekt när du spelar ackord. Ett instrument får inte vara så enkelt att man ledsnar och därför slutar att spela.

 

Tips för att köpa elgitarr

En elgitarr har vissa fördelar jämfört med den akustiska gitarren. Den har smalare hals och strängarna ligger närmare greppbrädan vilket kompenserar för att den har stålsträngar som är lite hårdare mot nylonsträngarna. Här gäller samma tips som för den akustiska gitarren, köp inte för billigt.

Elgitarren har en fördel och det är att den kan justeras mycket enklare. Det finns justerskruvar för olika inställningar som gör det möjligt till justering av stränghöjd och halsvinkel.

Förstärkarna som medföljer i elgitarrpaket har oftast två olika ljud. Ett rent och ett distat ljud. Det är viktigt att kunna växla mellan dessa då man vill spela olika musikstilar som t.e.x pop, jazz, hårdrock etc.

 

Tips för att köpa keyboard

Det finns två dominerande fabrikat på marknaden, Yamaha och Casio. Dessa är väldigt lika när det kommer till start-modellerna. Skillnaden visar sig i dom högre prisregionerna.

Här är det viktigaste tipset ganska enkelt; Köp alltid keyboard med 61-tangenter och anslagskänslighet.

Det är nämligen minimikrav från pianolärare och det blir svårt att följa en pianobok om man har färre tangenter. Anslagskänsligheten är viktig för att kunna spela nyanserat. Dom allra flesta keyboards idag har hörlursutgång, vilket kan vara behagligt för övriga familjemedlemmar.

Vill man lära sig spela mer traditionellt piano finns även smidiga digitala pianon till låga priser. Dom har lika många tangenter som klassiska akustiska pianon och med samma känsla.

 

Lycka till med ditt första instrument!

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med att välja rätt instrument för dina behov.