Så väljer du rätt mikrofon för dina behov.

 

Det finns två olika typer av mikrofon:

1) DYNAMISK mikrofon är vanligast när man sjunger eller spelar live.

Dessa mikrofoner är mindre känsliga och kräver ingen ström eller batteri för att fungera. Du kan hålla dessa i handen eftersom dom inte är så känsliga för handljud. Du behöver också vara nära mikrofonen när du sjunger.

Dessa mikrofoner är inte så lämpliga att använda vid inspelning av sång eller akustiska instrument.

2) Den andra typen kallas KONDENSATOR-mikrofon och är speciellt lämpad för inspelning och distansupptagning.

Kondensatormikrofoner har högre känslighet och kräver s.k fantommatning. Det betyder att dom måste ha ström från ett mixerbord eller batteri för att fungera.

Vid inspelning av sång eller instrument använder man stormembrans- mikrofoner. Detta för att öka upptagningsförmågan och känsligheten. Dessa har också ett stort frekvensområde vilket gör inspelningen mer naturlig. Desto större membran desto bättre ljud. Speciellt om det kombineras med guldplättering. Dessa mikrofoner kan man inte hålla i handen, utan måste sitta på ett stativ.

Vill man micka upp en kör, oavsett om det är för inspelning eller uppträdande, använder man kondensator-mikrofoner som är anpassade för distansupptagning. Det finns även så pass känsliga mikrofoner att du kan använda dessa vid t.e.x fågelskådning. Dessa distansmikrofoner drivs av ett batteri. Dom senaste åren har det kommit billiga kondensatormikrofoner som enkelt kan fästas på kameror.

Lycka till med ditt val av mikrofon!

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med att välja rätt instrument för dina behov.